服務

我們的服務計劃

 

 

社企資訊

青年商會訪問

 

感謝青年商會訪問我們社企

活髮社恭祝大家
端午節快樂
身體健康
恩典滿載

活髪社、活居社、活妍社全體人員向你送上祝福
多謝你一路的支持

【苦不堪言  短時間大量脫髮 】



頭髮突然掉一塊,露出頭皮(如硬幣般大小)特別顯眼,呢種情況叫『斑禿』,又叫鬼剃頭。而且出現斑禿男女比例相若,而高發人群多數屬於壓力斑禿 

♦️ 精神壓力過大:工作/學習壓力、精神創傷
如:失戀人士、求學時期壓力大嘅學生

♦️ 重度勞累:操勞過度、勞神睡眠不足
如:長途車司機或經常加晚班工作人群

♦️ 免疫系統失調:T淋巴細胞錯誤攻擊毛囊
如:常伴頭痛、偏頭痛或頭皮刺痛等症
……………………………………
另外,氣血虧虛、面色無華、情志抑鬱、易生焦慮者,都屬於鬼剃頭的高危群。

 斑禿係臨時性脫髮症狀,需要及早治療,
否則脫髮範圍有機會逐漸變大,斑禿變真禿!

【春季頭癢難忍受

好多人覺得頭皮瘙癢只要注意清潔就夠了,但事實上,日常嘅洗頭只係清潔頭髮及頭皮上嘅油垢及污垢……

洗完頭之後依然瘙癢,有可能係由真菌引起嘅刺激反應,而瘙癢引起嘅抓撓會引起頭部皮膚嘅破壞。 喺機器嘅檢測下,可能你嘅頭皮已經傷痕累累~
╭──────────
天然草本改善頭皮組織
╰──────────
針對頭皮頭髮問題提供多種療程:
【深層潔淨頭皮毛囊SPA】
【止敏感、痕癢、頭瘡】
【純手工薑療SPA】
【去頭油皮屑】

季頭癢難忍受,洗頭代表處理好及修補角質層, 高效髮絲重建,全面滋潤秀髮 ,同時質感輕盈。

【頭皮發紅發出求救信號!】

頭皮衰老速度係面部嘅6倍,身體嘅12倍!對於更薄更容易衰老嘅頭皮,你覺得自己嘅頭皮夠健康麼?

出現頭屑、乾枯、油膩、脫髮等問題,其實都與頭部肌膚健康有關。所以一般客人來到活髪社,都會先用儀器檢查頭皮,再選擇療程做針對護理~

自己亦直接觀測頭皮(以下僅參考)
 青白色:健康頭皮;
 灰白色:毛孔呼吸力不佳;
 深色:血液循環不佳,壓力大、免疫力低;
 粉紅色:毛囊發炎、過敏性頭皮,多由熬夜引起;
 暗紅色:長期失眠老化;
 紅色:細菌感染、紅疹,皮脂腺分泌旺盛
 黃色:疲勞、代謝不良、毛孔堵塞,常見於頭痛頭暈、頭皮長期出油者;

 
 

【脫髮定係斷髮,你分得清麼

起床後枕頭上都係頭髮,梳頭後把梳上又係頭髮,沖完涼下水道都係頭髮…… 覺得自己脫髮問題越來越嚴重,又急又驚

脫髮  斷髮,你分得清麼~

脫髮,一般係由頭皮或毛囊嘅原因引起,如新陳代謝、炎症等。而斷髮,係頭髮受損,同頭皮或毛囊冇關係。梳理、拉扯、洗頭時會有明顯嘅拉扯痛感,尤其係經常燙染頭髮嘅人士,更容易出現類似情況。
…………………………………………
斷髮係頭髮受損或髮芯冇營養,所以日常頭髮洗護要使用護髮素或髮膜。護髮素修護毛鱗片,髮膜修護髮芯,防止斷髮及開叉。 燙染損傷、曝曬、過度摩擦等都會傷害到頭髮,小細節日常都要注意下~

新第走示母中件外由商初年的書劇是有西二不停區持不星心保長高;頭以媽做後古出果。你比分音獎來維他我,地源兩中家怎內。而車問臺做文助一法白陽藥再我?醫然由;多不藝們學上分年照面有我線。消源分,者至具藥里重我術木品。頭斷以通創他天有年感國直,改滿過女文:計印布那作示樣日手古之一都取產為廣,求活後子門一?是員的加習多高:候大現一的復片士;對我高人甚新的門場人細意不開現政顯同今:文講得觀一!事居解到天去!的空滿話舉南省動動明講精子

基本
$29.99
/每月

此為亂數假文,水際我廣做星城是表面是全。要高十氣他一東實事如院。正我陸我國都如,便到總賽己一整人影圖了、子顧業著維傳據推馬己,樹者象國行港是友的,關育作人南著個。安登以門吸種有、政者的還;調光的上條化。

高級
$49.99
/每月

此為亂數假文,水際我廣做星城是表面是全。要高十氣他一東實事如院。正我陸我國都如,便到總賽己一整人影圖了、子顧業著維傳據推馬己,樹者象國行港是友的,關育作人南著個。安登以門吸種有、政者的還;調光的上條化。